,,Er is een patstelling ontstaan in Europa, na het Duitse ‘nee’ tegen de euro-obligaties, en het ziet er niet naar uit dat we daar spoedig uit zullen komen. Er wordt een hard spel gespeeld door Duitsland en het is de vraag of daar voldoende tijd voor is. Beleggers blijven dan ook uitermate terughoudend”, aldus beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers.
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,6 procent lager op 270,12 punten. De MidKap-index zakte 1,4 procent tot 410,54 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen daalden tussen 0,3 en 0,6 procent. De meeste Europese graadmeters gingen daarmee voor de zevende dag op rij omlaag, terwijl Londen al voor de tiende achtereenvolgende keer een verliesbeurt optekekende.
Kerstinkopen
De verhandelde volumes op de beurzen waren laag en zullen naar verwachting gering blijven aangezien Wall Street vrijdag een verkorte handelsdag kent en veel handelaren vrij hebben genomen. In de Verenigde Staten wordt vrijdag reikhalzend uitgekeken naar het begin van het voor de detailhandel belangrijke kerstinkopenseizoen.
De rente op Italiaanse staatsobligaties steeg vrijdag voor de uitgifte van een nieuwe lening naar een nieuwe recordhoogte. De rente op een 10-jarige lening bleef daarbij ruim boven het kritieke niveau van 7 procent. Italië haalde vrijdagochtend 10 miljard euro op met de uitgifte van nieuwe obligaties maar moest daarvoor wel de hoogste rente sinds de invoering van de euro betalen.
Hongarije
Daarnaast klom de rente die Hongarije moet betalen op zijn leningen vrijdag tot boven de 9 procent. Dat gebeurde nadat kredietbeoordelaar Moody's de kredietwaardigheid van het land had verlaagd. Volgens Moody's heeft Hongarije een grote schuldenlast, terwijl de vooruitzichten op economische groei niet goed zijn.
Hongarije klopte afgelopen week voor hulp aan bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en bij de Europese Unie.
PostNL
Verzekeraar Aegon daalde in de AEX 2,4 procent na een adviesverlaging door Goldman Sachs. Bank en verzekeraar ING verloor meer dan 3 procent. Postbedrijf PostNL was de grootste verliezer met een min van ruim 4 procent. Uitgever Wolters Kluwer profiteerde daarentegen van een adviesverhoging door Rabobank en was met een winst van 0,6 procent een van de weinige stijgers onder de hoofdfondsen.
De euro zakte tot het laagste niveau in 7 weken en was 1,3240 dollar waard, tegen 1,3330 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 95,64 dollar per vat en Brentolie zakte 0,9 procent tot 106,83 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl